Aangiftes voor collectieve rechten


Opgelet :

We werken momenteel aan een nieuwe aangiftemodule die we eind dit jaar willen lanceren.

Vanaf 1 mei 2024 zal het gedurende enkele maanden niet mogelijk zijn om aangiftes in te dienen: ze zullen niet aanvaard worden. We raden je aan om wel al je publicaties goed te blijven noteren, zodat je ze bij de lancering van de nieuwe aangiftemodule gemakkelijk kan aangeven. Wij houden je op de hoogte.

Eens je werk publiek wordt gemaakt, kunnen er ontelbaar veel kopieën van gemaakt worden. Bij SOFAM kan je hiervoor wettelijke vergoedingen ontvangen, door aangifte te doen van de publicaties en televisie-uitzendingen van je werken.

Je kan aangifte doen van:

  • de publicaties van je werken op papier
  • de publicaties van je werken op digitale drager
  • de uitzendingen van je werken op de televisie

Publicaties op papier

Het gaat om publicaties van je werken in kranten, tijdschriften en magazines, boeken, wetenschappelijke publicaties en andere papieren dragers (brochures, posters, postkaarten, flyers, enz.).

Nieuwe leden kunnen hun op papier gepubliceerde werken tot 10 jaar terug aangeven. Leden die langer dan een jaar aangesloten zijn bij SOFAM kunnen dit tot 5 jaar terug.


Digitale publicaties

Digitale publicaties omvatten publicaties van werken op het internet (websites en sociale media) en andere digitale dragers (PDF, e-book, applicaties, videogames, DVD, Blu-Ray, enz.).

Nieuwe leden kunnen de digitale publicaties van hun werken tot 10 jaar terug aangeven. Leden die langer dan een jaar aangesloten zijn bij SOFAM mogen alleen nieuwe publicaties aangeven in het lopende jaar.

In de toekomstige online aangiftemodule zal je ook je audiovisuele werken kunnen aangeven, die in 2024 gepubliceerd werden op het internet en op andere digitale dragers. Begin alvast met het bijhouden van je publicaties, die je dan kan aangeven wanneer de nieuwe aangiftemodule wordt gelanceerd.

Noteer hierbij goed :

  • de publicatiedatum
  • de duur van het werk in minuten (voor een audiovisueel werk)
  • het aantal vaste beelden (voor een vast beeld in audiovisueel werk)

Momenteel kunnen we nog geen vergoedingen uitbetalen voor de publicaties van audiovisuele werken op het internet of op andere digitale dragers. Hierover lopen wel onderhandelingen en deze publicaties zullen in de toekomst wel vergoed worden. Daarom moedigen we je graag aan om alvast aangifte te doen van deze publicaties, zodat we kunnen onderhandelen over het aandeel in deze rechten dat toekomt aan SOFAM, waarna we je kunnen vergoeden zodra we deze rechten beginnen te innen.


Uitzendingen op de televisie

Je kan aangifte doen van je werken, vaste beelden of audiovisuele werken, die uitgezonden worden op de televisie. Ze moeten zijn uitgezonden op de kanalen die beschikbaar zijn via de Belgische kabelmaatschappijen, om in aanmerking te komen.

Je kan werken aangeven die tot 3 jaar geleden op de televisie zijn uitgezonden.

Om de televisie-uitzendingen van je audiovisuele werken zo goed mogelijk te documenteren voor de uitbetaling van je rechten, willen we de cue sheets (collectieve aangiftes) van de betrokken programma's verzamelen. Wordt je werk uitgezonden op de televisie? Vraag je producent dan om ons elk jaar de cue sheets te bezorgen.


Vindt u niet het antwoord op uw vraag? Contacteer ons en wij antwoorden u zo spoedig mogelijk: info@sofam.be