Aansluiting bij meerdere maatschappijen


Kan ik lid worden van meerdere auteursrechtenorganisaties tegelijk?

Het is niet mogelijk om voor dezelfde artistieke discipline lid te worden van verschillende auteursrechtenorganisaties. Voor een andere discipline kan je je echter wel aansluiten bij een andere organisatie. Zo kan je bijvoorbeeld lid worden van SOFAM voor je beeldend werk (foto’s, schilderijen, grafische vormgeving…) en tegelijk bij een andere beheersmaatschappij voor je geschreven werk (scenario’s, wetenschappelijke teksten…).

En in het buitenland?

SOFAM beheert je auteursrechten ook in het buitenland, via zustermaatschappijen waarmee vertegenwoordigingscontracten werden afgesloten.

Als lid van SOFAM mag je je echter nog steeds apart inschrijven bij een buitenlandse auteursrechtenorganisatie, ook voor dezelfde artistieke discipline. Deze organisatie is dan verantwoordelijk voor het beheer van jouw rechten in het land waar zij gevestigd is.

Wel is het dan noodzakelijk om aan SOFAM de naam door te geven van deze buitenlandse beheersmaatschappij, alsook de artistieke discipline(s) waarmee je daar bent aangesloten. Ook bij een nieuwe inschrijving moet je deze gegevens vermelden. Dit geldt tevens omgekeerd: je dient aan de buitenlandse maatschappij je lidmaatschap bij SOFAM te vermelden en de discipline(s) waarmee je bij ons bent ingeschreven.


Vindt u niet het antwoord op uw vraag? Contacteer ons en wij antwoorden u zo spoedig mogelijk: info@sofam.be