SOFAM - FOMU Antwerpen krijgt er ongeveer 600 m2 bij !
In een sober grijs het eerste lage energiedepot voor fotografie in Europa aansluitend aan het Antwerps Fotomuseum. ©FDM.

Woensdag  14  September 2016

FOMU Antwerpen krijgt er ongeveer 600 m2 bij !

Het Fotomuseum Antwerpen bestaat 51 jaar en was wereldwijd toonaangevend i.v.m. zijn legendarische collectie. Meer dan één miljoen stukken gaande van fotoapparatuur, boeken, negatieven, positieven en foto’s waren in hun bezit.

Een groot gedeelte van die enorme schat was de laatste jaren niet meer, of onvoldoende zichtbaar.

Daar heeft de Provincie Antwerpen nu een oplossing aan gegeven. Op een terrein naast het museum is een nieuw gebouw verrezen, het éérste lage energiedepot in Europa dat in een sober grijs het museum flankeert met geavanceerde technieken om alle stukken op de meest gunstige wijze voor een lange toekomst te bewaren. Luk Lemmens gedeputeerde voor Cultuur en Erfgoed was niet weinig fier om in deze tijden van besparing dit project  te kunnen financieren (3,5 miljoen €). De provincie heeft zijn eigen team “ontwerp gebouwen” de opdracht gegeven dit project op de tekentafel te leggen en voor de eindverantwoordelijkheid in te staan, met succes! Het complex omvat zes verdiepingen en loopt mooi samen, in het grijs, met het museum.

Niet alleen krijgt het gebouw de naam Lieven Gevaert-toren, naar een van grondleggers van de industriële fotografie, maar zal het zo goed als het volledige archief van AGFA- Gevaert opnemen in de collectie.

Voor het najaar is in het museum voorzien, vanaf 28 oktober, een retrospectieve van de Amerikaanse fotograaf Saul Leiter,  pionier van de kleurenfotografie.

Daarnaast en zeker even belangrijk wordt de inkijk in het gigantisch archief van Rik en Herman Selleslags vanaf 11 oktober. Onder de noemer “Selleslags pakt uit” zal het duidelijk worden dat vader en zoon tot de belangrijkste makers en bewaarders van ons fotografisch erfgoed van vorige eeuw behoorden.

Hun volledig archief komt nu in het bezit van het museum.

(FDM)

foto : In een sober grijs het eerste lage energiedepot voor fotografie in Europa aansluitend aan het Antwerps Fotomuseum. ©FDM.