SOFAM - Auteursrechten voor visuele kunstenaars

Zondag  7  Juli 2024

Auteursrechten voor visuele kunstenaars

Wat SOFAM is en doet

Je hebt iets nieuws gemaakt. Je had een idee, en vertaalde het in een originele vorm. Je wilt het delen met de wereld, wat inhoudt dat het tijd is om na te denken over auteursrechten. Bij SOFAM kunnen we deze rechten voor jou beheren, en ervoor zorgen dat je het extra inkomen die deze rechten genereren ontvangt, op doorlopende basis.

Wij zijn een coöperatieve vennootschap bestuurd door kunstenaars, gespecialiseerd in auteursrechten. Wij plaatsen een eerlijke verloning voor creatief werk en de belangen van kunstenaars centraal.

We innen en verdelen collectieve rechten uit reprografie, privé kopie, kabel en leenrecht-overeenkomsten: als je werk in een publicatie of de media verschijnt, ontvang je als lid een deel van deze rechten.

Wanneer de waarde van je werk stijgt, door doorverkoop in een galerie of op een veiling, zorgen wij ervoor dat je je volgrechten ontvangt.

We bieden (juridische) informatie aan leden en organiseren workshops voor profes­sionele kunstenaars. Zij die een werk van een lid wensen te hergebruiken kunnen ook contact opnemen voor toestemmingen en licenties.

Wij werken op menselijk formaat, en ons bereik is wereld­wijd: samen met onze zustermaatschappijen onderhandelen we in naam van alle kunstenaars met de overheid, de industrie, en op Europees en internationaal niveau.

SOFAM heeft een kleine artistieke werking, zodat alle leden – via partnerschappen, prijzen en beurzen – de kunstscène in België collectief ondersteunen. Een aantal beurzen zijn voor leden gereserveerd, voor professionele ontwikkeling.

Ben jij schilder, beeldhouwer, striptekenaar, illustrator (…), maak jij video’s, werk jij met fotografie, tekenen, grafiek, chore­ografie, ben je architect, ontwerper of grafisch vormgever? Word lid van een gemeenschap van 5200+ visuele kunstenaars.

Hoe word ik lid van SOFAM?