SOFAM - Vera Molnár en Lisa Wilkens winnen SOFAM Prijs
Special spectacles.detail1, chinese ink on paper, 2017, 43x61cm© CAPS_Lisa Wilkens
SOFAM - Vera Molnár en Lisa Wilkens winnen SOFAM Prijs
Hypertransformation, plotter drawing, ink on paper, 1974, ca. 30 x 30 cm, uniek © DAM Gallery, Vera Molnar

Donderdag  6  September 2018

Vera Molnár en Lisa Wilkens winnen SOFAM Prijs

SOFAM Prijs Beste Solotentoonstelling op Art on Paper 2018

De uitslag van de SOFAM Prijs voor Beste Solo Tentoonstelling op Art on Paper 2018 werd na intensief beraad door de jury op 6 September bekendgemaakt. Aan de jury werd gevraagd om aandacht te hebben voor de, in hun ogen, meest succesvolle tentoonstelling(en) op de beurs, met bijzondere aandacht voor de kracht van de creatieve praktijk van de kunstenaar. Uit 44 solotentoonstellingen koos de jury er uitzonderlijk voor om de prijs aan 2 kunstenaars toe te kennen. De bekroonde kunstenaars van de SOFAM Prijs dit jaar zijn:

Vera Molnár bij Dam Gallery, Berlijn en Lisa Wilkens bij CAPS, Kortenberg

De jury en SOFAM zijn bijzonder verheugd om op deze manier de prijs aan twee kunstenaars uit verschillende generaties toe te kennen. Het prijsgeld van 2000 euro wordt gelijk verdeeld onder de kunstenaars, en het gratis SOFAM lidmaatschap wordt aan de in België wonende kunstenares aangeboden.

Het werk van beide kunstenaressen lijkt op het eerste zicht erg verschillend, maar de praktijken hebben in de onderwerpen die zij aansnijden sterke verbintenissen. De keuze van de jury blijkt een slimme distillatie te zijn van grote thema’s die sterk aanwezig waren op de Brusselse tekenbeurs: kwesties rond vermenigvuldiging, de aan-of afwezigheid van de menselijke toets, de mechanisering, gepaard met een uitgekiende nauwkeurigheid in creatieve werkprocessen verschenen dit jaar veelvuldig op Art on Paper, in een diversiteit van vormen.

Vera Molnár (1924, geboren in Budapest, Hongarije; woont en werkt in Parijs, Frankrijk) is een pionier in het veld van de digitale kunst. Haar werken ademen desalniettemin een luchtigheid en een overwogen artistieke sensibiliteit uit. Al in 1968 begon Molnár subtiele lijntekeningen te maken met behulp van computers en plotters. Haar praktijk zet zich voort tot de dag van vandaag.

Lisa Wilkens (1978, geboren in Berlijn, Duitsland; woont en werkt in Gent, België) maakt inkttekeningen, met de hand, van intiem formaat. Haar minutieuze, figuratieve werken beelden afbeeldingen uit die afkomstig zijn uit handleidingen van de jaren ‘50. De afgebeelde handen voeren allerlei handelingen uit, waarmee men destijds geloofde dat men niet alleen de productiviteit, maar ook het geluksgevoel van degenen die ze uitvoerden, konden verhogen.

SOFAM dankt de juryleden voor hun bijzondere inzet en professionalisme:

Jérôme André, Curator, MAC’s, Grand Hornu (vervanger Denis Gielen)

Arpaïs Du Bois (B), kunstenares

Gwendolyn Grolig (B), Circle Fine Art insurance, verzamelaarster

Nav Haq (UK), senior curator, MUHKA

Nicolás Lamas (PE), kunstenaar, winnaar SOFAM Prijs 2017

Hana Miletić, (HR), kunstenares