SOFAM - Nikon Press Photo Awards 2018
© DIRK WAEM “The Secretary of State”, eervolle vermelding van de jury
SOFAM - Nikon Press Photo Awards 2018
© JASPER JACOBS “De Lauwerenkrans van Nafi Thiam”, winnaar categorieën SPORT en PUBLIEK
SOFAM - Nikon Press Photo Awards 2018
© JONAS ROOSENS "De Messias en haar Apostelen”, winnaar categorie NIEUWS

Dinsdag  10  April 2018

Nikon Press Photo Awards 2018

De “Nikon Press Photo Awards 2018” bekronen persfoto’s die in 2017 gemaakt zijn.

Na het vieren van 100 jaar Nikon, en na tien jaarlijkse uitreikingen van de Nikon Press Photo Awards, was de wedstrijd aan opfrissing toe. De focus van de wedstrijd werd toegespitst naar drie categorieën: Nieuws, Sport en de Publieksprijs. 604 foto’s door 86 fotografen uit België en het Groot Hertogdom Luxemburg werden ingezonden.

Jonas Roosens was de winnaar bij de categorie Nieuws met een beeld van Europa’s sterkste politica Angela Merkel omringd door allemaal mannelijke collega-gezagsdragers. Het beeld werd gemaakt net na het officiële bezoek van President Trump aan het Nato gebouw in Brussel. De titel van de foto “De Messias en haar Apostelen” doet denken aan het schilderij van Juan De Juanes : Het Laatste Avondmaal. Opvallende aspecten aan de compositie zijn de centrale opstelling van Merkel, de ligging van haar hand op haar felgekleurde blazer, de sterke taal die haar lippen zetten en de enthousiaste luisteraars rondom haar. De lichtbalk achter haar vertoont ook gelijkenissen met Juan De Juanes werk.

Jasper Jacobs won met één zelfde foto de categorieën  Sport en Publiek. Het is een beeld van Nafi Thiam dat werd gemaakt tijdens de zevenkamp in Götzis (Oostenrijk), waar ze geschiedenis schreef door over 1m98 te springen. Hiermee werd zij de vierde atlete die de 7000 punten in de zevenkamp overschreed. Haar opzwepende haarvlechtjes lijken net een lauwerenkrans, en zijn dan ook de titel van de foto “De lauwerenkrans van Nafi Thiam”.

De jury gaf nog een eervolle vermelding aan Dirk Waem voor zijn foto “The Secretary of State”, een samenspel van totaal verschillende elementen die aan het beeld een surrealistische overtoon geven. Op de foto staan Staatssecretaris Pieter De Crem en zijn entourage tijdens een missie in Abidjan. Hij komt voorbij een zwembad met een zonnende dame op een opblaasbare unicorn. Hier leverde de kunst van het wachten op het juiste moment van de fotograaf een uniek beeld op.

(FDM)