SOFAM - In beeld en woord: Lieve Van Stappen
Wallpaper © Lieve Van Stappen, 2018
SOFAM - In beeld en woord: Lieve Van Stappen
© Lieve Van Stappen, MUHKA
SOFAM - In beeld en woord: Lieve Van Stappen
© Lieve Van Stappen, MUHKA

Dinsdag  6  Maart 2018

In beeld en woord: Lieve Van Stappen

“Dear Agathe, Agathe dear,…”

“… het komt er eigenlijk wel op neer dat je beeldend kunstenaar wordt en blijft omdat je het niet kan laten. Daarbij komt natuurlijk ook: wat je meemaakt, beïnvloedt je. Dus dingen die ingrijpend zijn, of dingen die je choqueren of dingen die je woedend maken, dat heeft allemaal zijn invloed, maar daar heb je eigenlijk niet op het moment zelf zoveel greep op. Maar je bent wie je bent, en je tekent wie je bent. En dus, op die manier, is een beeldend kunstenaar een seismograaf, van wat er gebeurt. Iedereen die een zekere gevoeligheid heeft, en daarop reageert… reageert vaak op de dingen die niet zijn zoals ze horen te zijn. Wij zijn de kanarie vogeltjes in de mijn. En wij fluiten.”

Lieve Van Stappen


Dit citaat is afkomstig uit de video Cire Regagnée die deel uitmaakte van de in maart afgelopen tentoonstelling “Dear Agathe, Agathe dear,…” van Sofam-lid Lieve Van Stappen in M HKA INBOX in Antwerpen. Het werk, nog altijd ‘in progress’, handelde over het moeilijk-te-omzeilen, doch vaak vermeden, onderwerp van kanker. Zoals de kunstenares de ziekte zelf beleefd heeft, en verwerkt heeft, vanuit haar eigen kunstenaarschap.

Van Stappen stuwde haar eigen revalidatie voort met een dagelijkse aquarel van een roos: vele rozen samen werden een bloesemende animatie. Ze bleken merkwaardig veel op kankercellen te lijken. Sculpturen van een megafoon en krukken van gezandstraald, kleurloos glas, een video-performance waarin de kunstenares twee gaten in haar t-shirt knipte, om die vervolgens weer dicht te naaien, zijn sommige van de elementen waarmee een persoonlijke urgentie op een frontale, doch barrière-overstijgende wijze werd overgebracht.

De loepzuivere publicatie “Dear Agathe, Agathe dear,…” met teksten van Lieve Van Stappen, Sue Spaid en Dr. Nathalie Roche, is verkrijgbaar in de winkel van het M HKA.