SOFAM - OPROEP SOFAM Beurzen 2020

Zondag  1  November 2020

OPROEP SOFAM Beurzen 2020

Deadline 22 november 2020

SOFAM lanceert dit najaar een oproep voor beurzen voor visuele kunstenaars.

Aanmeldingen aub insturen in 1 enkele PDF van max. 11 pagina's (zie oproep PDF in bijlage) tegen 22 november 2020.

Na SOFAM SOLIDAIRe, het noodfonds van dit voorjaar, is de focus van deze nieuwe oproep artistiek. Het is een oproep aan visuele makers die lid zijn van SOFAM, en ook aan zij die lid wensen te worden. 25 beurzen zijn voorzien, voor een totale waarde van 30.000 euro.

Kunstenaars uit alle visuele disciplines (fotografen, schilders, beeldhouwers, installatiekunstenaars, grafisch ontwerpers, architecten, modeontwerpers, cartoonisten…) kunnen zich aanmelden voor maximaal 2 beurzen: 1 beeldbeurs, en 1 beurs voor professionele ontwikkeling.

Met de 15 beeldbeurzen (1 000 euro), is het doel om beelden te verzamelen die - in hun kwaliteit en visueel-inhoudelijke implicaties - de onmisbare waarde van de kunsten in onze samenleving onderstrepen. De geselecteerde beelden zullen worden gepresenteerd op de site van SOFAM en in de jaarlijkse artistieke publicatie. De gepubliceerde beelden kunnen de geselecteerde kunstenaars nadien ook toevoegen aan hun aangiftes voor collectieve rechten.

De 10 beurzen voor professionele ontwikkeling (1 250 à 2 000 euro) zijn voor de (mede)financiering van een editie, een tekst over het werk, een vrij project, of een fotografisch project in het documentaire genre.

Een onafhankelijke, professionele jury staat in voor de selectie. De huidige maatregelen verplichten ons om de jury online te houden: dit heeft als onverwacht voordeel dat we ook experten kunnen verwelkomen van verder weg. SOFAM is verheugd om de jury voor de SOFAM Beurzen 2020 aan te kondigen:

Regine Basha, onafhankelijk curator, schrijver - Brooklyn, NY; Edith Dekyndt, kunstenaar – Brussel en Berlijn; Luc Derycke, grafisch ontwerper en uitgever - Gent; Vincent Geyskens, beeldend kunstenaar - Brussel; Joachim Naudts, artistiek coördinator Kunsthal Extra City - Antwerpen; Septembre Tiberghien, kunstcriticus en onafhankelijk curator - Brussel

Deadline is 22 november 2020. Lees aub aandachtig de oproep met het reglement in de bijlage. Er is ook een PDF die de juryleden presenteert.

SOFAM is een beheersmaatschappij voor auteursrechten voor visuele kunstenaars in België.Wij zorgen voor het beheer van collectieve rechten, volgrecht, en primaire rechten (op aanvraag). Ben je nog geen lid van SOFAM en wil je meer weten over de voordelen van lid worden? Mail info@sofam.be.

Heb je vragen over de oproep? Mail naar projects@sofam.be