SOFAM - Art Cares Covid – Inside Out
Zaalzicht met werken van: Olivia Hernaïz, Léa Mayer, Hannah De Corte, Julia Eva Perez, Céline Cuvelier, Michel Mazzoni, Delphine Deguislage, Léa Belooussovitch, Catherine Warmoes, Antone Israël; MVSKB, Brussel; foto: Odile Keromnes
SOFAM - Art Cares Covid – Inside Out
© Florian Kiniques, foto: Kate Mayne

Donderdag  28  Mei 2020

Art Cares Covid – Inside Out

Tentoonstelling in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, België

Kunstenares Sandrine Morgante en curator Maëlle Delaplanche nodigden tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020 een 40tal kunstenaars uit om werken te verkopen via https://www.artcarescovid.be/. Het project werd in het leven geroepen om zowel kunstenaars als senioren te ondersteunen tijdens deze moeilijke periode. Art Cares Covid – Inside Out groeide met een andere selectie van kunstwerken uit tot fysiek luik van dit online project in het Brusselse Museum voor Schone Kunsten. De tentoonstelling bevat een verscheidenheid aan werken die onvermijdelijk dialogeren met de actualiteit.

Uit een puzzel met een afbeelding van een overbevolkt strand van Sabrina Montiel-Soto ontbreken er hele stukken. SOFAM lid Léa Mayer’s plaasteren fragmenten suggereren dan weer de fragiliteit van het menselijk geheugen: de geschilderede landschappen zijn herkenbaar als reële plekken, maar lijken te bestaan in een onderbroken continuum.

Andere werken spelen met aspecten als aanwezigheid en leegte: Sophie Langohr maakte een sculptuur in geëmailleerd steengoed, naar de moulage van de binnenkant van een 19e eeuws beeld van het Heilig Hart van Christus (door Arthur Craco, 20ste eeuw, Andenne, Musée de la Céramique). Zo glazuurde ze een notie van innerlijkheid. Nicolas Bourthoumieux maakte een schietlood dat zichzelf tegenspreekt: aan het einde van het koord hangt een veer in plaats van een gewicht. Het beweegt met de luchtcirculatie mee – een reële bekommernis in deze tijden van pandemie.

De aanraking, of het ontbreken ervan, is elegant eenvoudig aanwezig in de twee vingertoppen uit gips, afgesloten in een kleine glazen doos, van Florian Kiniques. Ze raken elkaar net niet, terwijl de zijdezachte voorwerpen van Laure Forêt spreken van een overdaad aan zachtheid.

Art Cares Covid – Inside Out is te bezoeken in het Museum voor Schone Kunsten van Brussel, tot en met 24 januari 2021 (reserveren verplicht). De kunstwerken zijn te koop.