SOFAM - Marc Rossignol: Le Premier Jour
Marc Rossignol: Le Premier Jour, 2018; Le Collier de la Reine, 4, 3, 2, 1, 2008
SOFAM - Marc Rossignol: Le Premier Jour
Marc Rossignol, NŒUDS 3, 2007
SOFAM - Marc Rossignol: Le Premier Jour
Marc Rossignol, Appunti per un romanzo sull'immondezza, 2015; Baderne (Knot), 2007

Dinsdag  13  November 2018

Marc Rossignol: Le Premier Jour

Tentoonstelling in het EHA, 22.05 - 30.11.18 :: finissage 28.11.18, 20u

Tentoonstelling georganiseerd door SOFAM in het Europees Huis van de Auteurs, Koninklijke Prinsstraat 87, 1050 Elsene, Brussel. Open weekdagen: 9u-12u en 14u-17u (inkom gratis) t/m 30 nov.

Performance + finissage: 28 november 20u00

20u30: performance Appunti per un romanzo sull’immondezza (P.P.Pasolini)

Vooraf: infosessie SOFAM/Beurzen voor leden, om 19u30. Inschrijving: info@sofam.be

SOFAM is verheugd om de tentoonstelling Marc Rossignol: Le Premier Jour te presenteren in het vernieuwde Europees Huis van de Auteurs (EHA), Brussel. Deze tentoonstelling is te bezoeken in de co-working ruimtes en het Café van het EHA, en is nu ook toegankelijk voor het grote publiek. Tijdens de finissage op 28 november, om 20u30 stipt, zal Rossignol de performance Appunti per un romanzo sull’immondezza (P.P. Pasolini) uitvoeren (lengte c.10”).

De artistieke praktijk van Marc Rossignol ( Namur, 1954, woont en werkt in Brussel) is rijk en gevarieerd: zoals de legendarische kunsthistoricus-verzamelaar Aby Warburg heeft Rossignol een encyclopedische interesse in de diverse culturen van de wereld. En, net als Warburg, ontwaart hij kruispunten of knopen tussen culturen, die hij in zijn praktijk orkestreert en uitvergroot in diverse vormen: schilderkunst, tekenen, collage, sculptuur of performance.

Rossignols benadering resoneert sterk met het werk van de dichter, criticus en filosoof, Edouard Glissant (b.1928, Sainte-Marie, d. 2011, Paris), en diens wereldbeeld van een poëzie of filosofie van de verhouding (Poésie/Philosophie de la Relation): Glissant pleitte voor een creolisering van de identiteit in de verbindingspunten tussen culturele verschillen. In tegenstelling tot het universele wereldbeeld, waarbij culturen geacht worden zich te aan te passen aan een enkele visie, oppert hij dat gemeenschappen die zich openstellen voor de twijfel en aarzeling die ontstaan waar verschillen elkaar ontmoeten, zich openstellen voor een buitengewone creatieve verrijking.

De tentoonstelling in het EHA focust op vier overlappende thema’s in Marc Rossignol’s oeuvre: zijn performances, de schilderijenreeks Le Collier de la Reine (De Ketting van de Koningin), de series met plastic doppen, en de topologisch-wiskundige vormen die de gedaantes van de werken mee bepalen.

Tijdens zijn performances maakt Rossignol kolams, wiskundige figuren uit Zuid Oost Azië op de vloer. Hij gaat symmetrisch te werk, in twee richtingen tegelijk, en citeert gedichten. De simultane ervaring van vorm en tekst verhogen het concentratievermogen van maker en toeschouwers tegelijk, waardoor er een toestand ontstaat dat op een trance lijkt.

Om het Europees Huis van de Auteurs in de lente in te wijden nodigde SOFAM Marc Rossignol op 22.05.2018 uit om zijn performance Le Premier Jour uit te voeren. Tijdens deze performance van 60 minuten schilderde Rossignol 12 kolams, 1 voor elke maand, met verzen van Glissants gelijknamig gedicht. Het werk dat tijdens deze performance ontstaan is wordt tijdens de finissage op 28 november 2018 opnieuw tentoongesteld.

Om de tentoonstelling af te sluiten zal Marc Rossignol op 28.11.2018 om 20u30 de performance Appunti per un romanzo sull’immondezza (P.P. Pasolini) uitvoeren (lengte c.10”). Pasolini schreef dit gedicht naar aanleiding van de sociale onrust die ontstond toen de vuilnismannen van Rome die hun werk niet konden bijhouden vanwege het verhoogde consumptiegedrag tijdens de economische boom in Italië van de late jaren zeventig.

Deze tentoonstelling werd samengesteld door Marc Rossignol en Kate Christina Mayne

Lees ook het volledige tentoonstellingsessay (pdf in het Engels)

Photography by We Document Art