SOFAM - Nicolás Lamas: SOFAM Prijs Beste Solo Tentoonstelling op ART ON PAPER 2017
Art On Paper, Nicolás Lamas (Meessen De Clercq Brussels)
SOFAM - Nicolás Lamas: SOFAM Prijs Beste Solo Tentoonstelling op ART ON PAPER 2017
Meessen De Clercq Gallery, Nicolás Lamas - Eye Tracking (drawing on graph paper, 30.5x42.5cm)

Maandag  11  September 2017

Nicolás Lamas: SOFAM Prijs Beste Solo Tentoonstelling op ART ON PAPER 2017

ART ON PAPER 2017

Jaarlijks reikt SOFAM een prijs uit voor Beste Solotentoonstelling op Art on Paper.

Nicolás Lamas’ tentoonstelling vormde een fijnzinnig, uitgebalanceerd gesprek tussen werken die op het eerste zicht erg verschillend lijken: ze resoneren in de wijze waarop ze elk spelen met beelden op papier, en hoe we ze proberen te begrijpen. De fluweelzwarte, samengebalde print van een sterrenhemel staat als een stevige sculptuur dichtbij een open atlas waarin een kaart van een Griekse bergketen is weggeschuurd, en er op de blanke oppervlakte alleen hoopjes stof, als eilanden, overblijven. De pagina’s in een oud exemplaar van National Geographic zijn weggescheurd, waardoor nieuwe verhoudingen ontstaan. In een uitvergrote print zijn de weggekraste stippen van een luipaard nog net te herkennen, en de blinde contourtekeningen van afbeeldingen van archeologische opgravingen vallen zelf uit elkaar, omdat de kunstenaar niet naar het grafiekpapier gekeken heeft terwijl hij erop tekende.


Met de SOFAM Prijs voor Beste Solo Tentoonstelling op Art on Paper, wenst SOFAM uitdrukkelijk het medium van het tekenen in de kunst van vandaag te erkennen en te valoriseren. De winnende kunstenaar ontvangt een som van 2000 euro ter ondersteuning van zijn/haar œuvre.

SOFAM erkent het belang van het ondersteunen van kunstenaars in elke fase van hun carrière.  Financiële steun kan helpen om tijd en ruimte te maken, primordiaal voor het ontwikkelen van nieuw werk. In tijden van besparingen is het des te crucialer dat kunstenaars bijkomende middelen ontvangen. SOFAM vindt het ook van essentieel belang om manieren te creëren waarop uitmuntende prestaties in de beeldende kunsten formeel erkend worden: het uitreiken van prijzen door een professionele jury erkent niet alleen de winnaar: met een dergelijke prijs wordt een hele artistieke discipline gevierd, met een uitvergrote zichtbaarheid voor alle deelnemers, waarbij het debat in artistieke kringen en daarbuiten wordt gestimuleerd.

De SOFAM Prijs werd door de deskundige jury aangekondigd en uitgereikt te BOZAR, Art on Paper op 6 september om 18u.

De jury :
Charlotte Beaudry (B), beeldend kunstenaar
Aleksandra Chaushova(BG), beeldend kunstenaar
Caroline Dumalin (B), curator, WIELS Centrum voor Hedendaagse Kunst, Brussel
Loek Grootjans (NL), beeldend kunstenaar
Koen Leemans (B), directeur tentoonstellingen, CCMechelen, De Garage, Mechelen
Michel Wittock (B), verzamelaar en oprichter Bibliotheca Wittockiana, Brussel