Het principe


Om uw auteursrechten efficiënt te kunnen beheren (nl. onderhandelen, innen en verdelen), dienen wij het gebruik van uw werken te kennen.

U kan uw werken online aangeven via http://online.sofam.be

Indien u niet de mogelijkheid heeft om uw aangifte online in te dienen, kan u hier de papieren formulieren terugvinden.

Aangifte publicaties op papier

Onder reprografierechten verstaat men de vergoeding toegekend aan de auteur voor het kopiëren, voor privé-gebruik, van zijn werken op papier. De reprografie is niet van toepassing op kopies van werken op internet, CD, DVD, CD-Rom,...

Om uw vergoeding voor de reprografierechten te kunnen ontvangen, dient u eenaangifteformulier correct ingevuld aan SOFAM te bezorgen. Enkel de publicaties op papieren dragers mogen worden aangegeven (dagbladen, tijdschriften, boeken, brochures, affiches,...).
U kan uw reprografierechten online indienen via http://online.sofam.be

Indien u niet de mogelijkheid heeft om uw aangifte online in te dienen, dan kan u de nodige papieren documenten gebruiken.

Deze gebruiksaanwijzing kan u helpen de aangifte zo correct mogelijk in te vullen.
Gelieve in uw antwoord via e-mail ook te vermelden of u een persoonlijke website hebt, of dat u bijdraagt tot de publicaties op een collectieve internetsite. Duid ook aan sinds wanneer en of de site vandaag nog actief is.

Aangifte digitale publicaties

Vanaf 2019 kan SOFAM ook de vergoeding voor de kopie voor privégebruik uitkeren mbt het gebruik van werken op digitale dragers, waaronder ook internet.
Om de werken te vergoeden die in 2019 op een digitale drager werden gepubliceerd, vragen we u om uw aangifte in te dienen voor 31 januari 2020! Gebruik deze formulieren voor uw aangifte van digitale publicaties.

Het gaat om een formulier in Excel, we vragen u om dit in te vullen op uw pc en het ons in hetzelfde formaat terug te zenden via e-mail, zo is het registreren van uw werken gemakkelijker.

De verschillende digitale dragers die in aanmerking komen, zijn de volgende: websites, DVD, Blu-Ray, e-Book, PDF, applicaties voor smartphone en/of tablet, videospellen, enz
Komen niet in aanmerking: USB sticks, harde schijf, enz


Vindt u niet het antwoord op uw vraag? Contacteer ons en wij antwoorden u zo spoedig mogelijk: info@sofam.be