SOFAM - Tentoonstellingen in FOMU van 23.06.2017 tot 08.10.2017
Pierre Alechinsky & Christian Dotremont, “Peinture à quatre mains” Galerie Maya te Brussel 1973. ©FOMU / Suzy Embo.
SOFAM - Tentoonstellingen in FOMU van 23.06.2017 tot 08.10.2017
BrassaÏ, L’Ecart absolu. XI Exposition Internationale du Surréalisme. Galerie L’Oeil, Paris 1965. ©FOMU / Suzy Embo.
SOFAM - Tentoonstellingen in FOMU van 23.06.2017 tot 08.10.2017
Les persiennes vénitiennes 1966. ©FOMU / Suzy Embo.
SOFAM - Tentoonstellingen in FOMU van 23.06.2017 tot 08.10.2017
David Claerbout, The Algiers’Sections of a Happy Moment. ©VG Bild-kunst, Bonn 2017 courtesy de kunstenaar en galeries Ester Schipper, Berlijn en Sean Kelly, New York.

Donderdag  22  Juni 2017

Tentoonstellingen in FOMU van 23.06.2017 tot 08.10.2017

Het wordt beslist een lange zomer voor het FOMU Antwerpen tot 8 oktober 2017 met een tentoonstelling uit eigen collectie en een luik op verplaatsing in het Rivierenhof.

Onze aandacht gaat het meest naar de tentoonstelling van en over kunstenares en fotografe Suzy Embo (°1936) een artiestennaam waaronder ze meer dan dertig jaar de kunstwereld en vooral de Cobra artiesten en hun werk vastlegde. Vanaf de jaren ’60 laat ze de subjectieve fotografie, voor het meer documentaire en journalistieke werk.  Niet moeilijk want ze kwam in contact met o.a. Pierre Alechinsky, Felix Labisse, Pol Bury, André Breton, Christian Dotremont, Karel Appel, Corneille, René Guiette, Brassaï en trouwt met beeldhouwer Reinhout d’Haese. Dit huwelijk is zeer hartstochtelijk, levert top creativiteit maar is van korte duur. De vele verblijven in het buitenland deden haar hier een beetje vergeten. Het FOMU, die haar volledig archief in 1996 aankocht,  schenkt nu aan haar werk terecht veel aandacht. Op de tentoonstelling zie je de portretten die ze maakte van haar vrienden artiesten in de meest ongedwongen houdingen,  zowel bij het maken van hun werk als in privé omstandigheden.  Daarnaast zijn ook beelden die ze maakte tijdens events, vernissages en allerlei voorstellingen in de tentoonstelling opgenomen. Bij dit alles is duidelijk grote passie  aanwezig. Hopelijk krijgen we in de toekomst nog meer uit Suzy’s oeuvre. Tamara Berghmans die instaat voor het grootste gedeelte van een door het museum uitgegeven boek “ Suzy Embo, Foto’s 1953-1980” leest als een roman en is trouwens een schitterende catalogus van haar werk.

Te koop in het museum.

Een tweede tentoonstelling “The still point of the turning world” maakt duidelijk dat fotografie en film best kunnen samengaan  in verschillende vormen van uitbeelding. Van beide disciplines en hun kruisbestuiving krijg je een gevarieerd overzicht. Bij de vele projecten  stippen we zeker Belgische deelnames aan van o.a. van David Claerbout met “The Algiers’ Sections of a Happy Moment” een video projectie van 600 beelden die hij selecteerde uit de 50.000 opnames die hij maakte  van jonge voetballers die duiven voederen in Algiers. Nog maar zelden zo een ballet gezien. Verder ook een unieke film van Dirk Braeckman, in zijn typische grijstonen, van een luidende klok in de Oude kerk van Amsterdam. Beide fotografen zijn lid van SOFAM en Dirk Braeckman is met zijn werk de Belgische deelname aan de Biënale van Venetië. Ook hierbij is een catalogus uitgegeven  die u de tentoonstelling nog eens doet beleven.

Voor de derde tentoonstelling moet u  zich vooral verplaatsen naar de mooie locatie van het Rivierenhof. Onder de noemer .TIFF kon heel wat fotografisch talent in België  zich via dit magazine 5 jaar lang in de kijker plaatsen. Zowel in het museum maar vooral in het Rivierenhof komen de 50 fotografen uit die periode nog eens aan bod. Een zomerse wandeling meer dan waard.

(FDM)

Meer info op de website van FOMU.