SOFAM - Fotomuseum Charleroi
Borinage 1959, ©Estate Jeanloup Sieff.
SOFAM - Fotomuseum Charleroi
Cuba, Havanna-Escobar ©Wim De Schamphelaere.
SOFAM - Fotomuseum Charleroi
Overzichtsbeeld van de tentoonstelling. De vergroting van Sieff’s foto “Palm Beach, Astrid Heeren, voor Harper’s Bazaar 1964” ©FDM
SOFAM - Fotomuseum Charleroi
Serge Gainsbourg en Jane Birkin, Parijs 1970 ©Estate Jeanloup Sief.

Donderdag  22  December 2016

Fotomuseum Charleroi

Tot 7 mei 2017 lopen in het Fotomuseum Charleroi nieuwe tentoonstellingen. Het werk van Jeanloup Seiff krijgt een grote hommage en dit voor het eerst in ons land. de titel is “Les Années lumière”.

Jeanloup Seiff (1933 - 2000) studeerde fotografie in Frankrijk en Zwitserland  en begon vanuit Parijs aan zijn reportagewerk.

In 1959 maakt hij een opzienbarende  reportage over de sociale onrust in de Waalse Borinage  waar sluiting van de mijnen  nakend waren. Door die reportage  wint hij de “Prix Niépce” en wordt lid van het agentschap Magnum. Maar het echte reportagewerk  geeft hem blijkbaar niet genoeg vrijheid en na een jaar  verlaat hij het agentschap en gaat aan de slag in Engeland en Amerika waar hij vooral in de modewereld beland. Ook de filmwereld wist zijn portretreeksen van sublieme kwaliteit naar waarde te schatten. Hij had ontegensprekelijk een eigen stijl. Diepzwarte beelden, met een verleidelijke intimiteit dicht bij de Nouvelle Vague waar hij het vrouwelijk schoon  op een verhoog plaatste. Samen met deze overzichts tentoonstelling heeft het museum in eigen beheer een boek uitgegeven  met Sieff’s beste werk. In een ander gedeelte van het museum is zijn reportage “Borinage” uit 1959 te zien. Ze was al in de jaren ‘80  in Charleroi te zien  en is er nu terug met eveneens een catalogus die de pijnlijke sociale toestanden van toen aanklaagde ! Verder is er een film te zien van zijn project in Death valley en een video waar een reeks fragmenten van reportages over Sieff zijn samengebracht.

Verder een opmerkzame tentoonstelling van Wim De Schamphelaere “Exchanging looks”. Het zijn panoramische beelden bestaande uit duizenden opnamen  vanop een zelfde locatie  die hij nu via de computer aan elkaar zet. Hij is met dit procedé uniek in de wereld en doet iedere fotograaf met verwondering  naar dit technisch en artistiek staaltje kijken.

Nog graag even vermelden dat Minister van cultuur Alda Greoli en burgemeester Paul Magnette aan het museum jaarlijks  200.000 euro’s subsidie  zullen toekennen. En dit voor de komende vier jaar. Centen die het museum  beslist goed spendeert.

(FDM)

Foto’s :

Serge Gainsbourg en Jane Birkin, Parijs 1970 ©Estate Jeanloup Sief.

Borinage 1959, ©Estate Jeanloup Sieff.

Overzichtsbeeld  van de tentoonstelling. De vergroting van Sieff’s foto  “Palm Beach, Astrid Heeren, voor Harper’s Bazaar 1964” ©FDM

Cuba, Havanna-Escobar  ©Wim De Schamphelaere.