SOFAM - 50 jaar Fotomuseum
Quartier des Gondoles, Choisy le Roy, ca.1947-1949 ©Robert Doisneau /collectie Fotomuseum Antwerpen.
SOFAM - 50 jaar Fotomuseum
Foto toestellen uit vervlogen tijden, uit de collectie van het FOMU. (c) FDM

Donderdag  3  December 2015

50 jaar Fotomuseum

Vijfduizend bezoekers kreeg het Fotomuseum in het feestweekend ter gelegenheid van de viering “50 jaar Fotomuseum” over de vloer.

En dit was echt verdiend, want naast de tentoonstellingen die we vroeger bespraken

gaat men nu terug naar de gigantische collectie uit eigen huis waar veel musea jaloers op zijn. Gedurende een klein jaar, tot 9 oktober 2016 is een volledige zaal gewijd aan de geschiedenis van de fotografie en dit hoofdzakelijk tot aan het begin van het digitale tijdperk onder de noemer PHOTOGRAPHY INC.

Het echte vakwerk dat inhield dat op film werd gewerkt, er ontwikkelingen aan te pas kwamen met donkere kamer arbeid als slot, is een hoofdstuk dat nu bijna volledig is afgesloten. Curator Tamara Berghmans is er in geslaagd om ons met enige nostalgie te doen terug dromen naar een tijdperk waar fotografie niet voor iedereen was weggelegd. De digitale fotografie maakte van het luxe product een massamedium.

Het museum brengt nu een overzicht van de fotogeschiedenis en - industrie van bij het prille begin en dit, met een dikke knipoog naar de vroegere Belgische wereldspeler N.V.GEVAERT uit Mortsel. Het publiek gaat er als het ware in dialoog met het vroegere vastleggen van de werkelijkheid op een drager al dan niet in scene gezet en gemanipuleerd.

Uit de museum verzameling van 25.000 camera’s,  zijn in de tentoonstelling een honderdtal toestellen uitgestald. Daaronder echte topstukken samen met unieke foto’s alles uit eigen collectie.  Een prachtig boek door curator Tamara Berghmans samengesteld is een waar naslagwerk dat bij geen enkele fotograaf mag ontbreken, zeker bij diegenen die met weemoed terugdenken aan het vervlogen tijdperk toen fotografie nog een “stiel” was.

(FDM)